Hoppa till sidans innehåll

Fotbollsplanen vid Norska bro i Nårunga (Nolvalla)


Bilden ovan: Enligt den befintliga informationstavlan skall fotbollsplanen ha legat på denna plats. Foto: Stig Sjögren (12 juli 2021)

Från Leif Brunnegårds intervju med Torsten Karlsson (som då passerat 90 år) inför Sävens BK:s 75-årsjubileum 2012. 

När Torsten var 12 år fick han åka med Eskil Hägg till Borås och se en verklig fotbollsmatch när Elfsborg hade hemmamatch. Vilken upplevelse. Hemma i Ljurhalla hade man bara "Tôra löcka", som låg uppe vid Stora Långared. Pojkarna uppe i Hôltastan var väl dom som satte igång bollsparkandet. Att få ihop ett par lag var inga problem, det fanns ju 10-12 barn på många ställen i bygden. Till att börja med spelade dom bara mot ett mål, två lag och en målvakt. Vi fixade också en fotbollsplan vid Norska bro. Här fanns en slät åker som vi gjorde i ordning. Det finns en sägen att just på den här platsen har funnits en stad för länge sedan, planen kallade vi Nolvalla. Till den här planen kom också pojkarna från Horla, för i Horla var det ingen som ville släppa till någon åker. Det här vi pratat om hände innan vi bildat Sävens Bollklubb (19 nov. 1937), berättade Torsten.

En annan person från trakten, Set Sjöblom, minns att Sävens BK spelade en vänskapsmatch mot ett gäng AK-arbetare som jobbade med att göra en ny sträckning av Boråsvägen. Under matchen gick det så illa för en av Sävens spelare att han fick benet avsparkat.

Innan SBK "fann sin plats" på Sävevallen hade man en plan i Tämta fram till 1948, då Tämtaborna begärde utträde ur Sävens BK och bildade Tämta IF.

Informationstavlan vid Norska bro.
Foto Stig Sjögren

Set Sjöblom berättar gamla fotbollsminnen vid ett idrottscafé hos Sävens BK den 29 oktober 2012.
Foto: Stig Sjögren

Uppdaterad: 12 JUL 2021 18:29 Skribent: Stig Sjögren
E-post: This is a mailto link
 Wårgårda Idrottshistoriska Sällskap  
 Kommunhuset
 447 80 Vårgårda
 Telefon: 0322-62 36 51
 E-post: This is a mailto link 

     

Logga Backcountry

Logga Berno Möbler, 2 kopia

Broson

Granab

Bosch Vårgårda

Pema kommunikationer

Sparbanken Alingsås

Logga VMS 

Besök sedan 180721 

Postadress:
Wårgårda Idrottshistoriska Sällskap
Kommunhuset
447 80 Vårgårda

Kontakt:
Tel: +46322623651
E-post: This is a mailto link

Se all info