Hoppa till sidans innehåll

Målvaktsikon från Skövde gäst hos WIHS

04 OKT 2021 20:27
Ett 30-tal personer hade hörsammat inbjudan när Wårgårda IHS åter öppnade upp för ett idrottscafé med gästföreläsare. Kvällens gäst var målvaktsikonen, Janne Åberg från Skövde, med ett förflutet som elitspelare i både fotboll och handboll.
  • Uppdaterad: 07 OKT 2021 22:19

Kvällen inleddes med "öppet hus" i Sällskapets museum. I anslutning till museibesöket fanns även möjlighet att intaga fikat. Med anledning av att det, dagen till ära, var "kanelbullens dag" var förtäringen given!

Därefter var det dags att bänka sig i Rialtobiografen där Janne hade riggat upp den tekniska utrustningen inför sitt framträdande. Inledningsvis fick publiken ta del av Jannes äventyr som FN-soldat i Gaza och Kongo, innan han redogjorde för sin fantastiska idrottsliga karriär. Det är väl framförallt som framgångsrik fotbollsmålvakt i Skövde AIK som Janne är mest känd bland "idrottsnördar". Karriären inrymmner dock så myckert mer, bl.a. har han spelat allsvensk handboll i både Skövde AIK och IK Heim. 

Innan Jannes framgångsrika karriär som "burväktare" för Skövde AIK tog fart hade han representerat Tidaholms GoIF, som han ledde till serieseger i div. III 1961, samt även IFK Göteborg under en kortare sejour. Kulmen på karriären inträffade 1970, då Skövde AIK blev seriesegrare i div. II, med efterföljande kval till Allsvenskan som följd. Tyvärr blev det inget allsvenskt spel för Skövde AIK, som fick se de allsvenska platserna istället gå till Landskrona BoIS och IFK Luleå.

Janne Åberg i "berättartagen".
Foto: Stig Sjögren

Skribent: Stig Sjögren
E-post: This is a mailto link
 Wårgårda Idrottshistoriska Sällskap  
 Kommunhuset
 447 80 Vårgårda
 Telefon: 0322-62 36 51
 E-post: This is a mailto link 

     

Logga Backcountry

Logga Berno Möbler, 2 kopia

Broson

Granab

Bosch Vårgårda

Pema kommunikationer

Sparbanken Alingsås

Logga VMS 

Besök sedan 180721 

Postadress:
Wårgårda Idrottshistoriska Sällskap
Kommunhuset
447 80 Vårgårda

Kontakt:
Tel: +46322623651
E-post: This is a mailto link

Se all info